PPD Allergie

De producten die wij gebruiken bevatten geen PPD
P-phenylenediamine, een lastige naam en de afkorting van PPD. Maar wat is het nu eigenlijk voor stofje? Het is een kleurstof die wordt gebruikt in haarverf. PPD komt uit de groep parakleurstoffen. Als je allergisch bent voor deze kleurstof, dan is de kans groot dat je ook allergisch bent voor de andere kleurstoffen in deze reeks. Onder andere: p-aminophenol, m-aminophenol, nitro-p-phenylenediamine, n-phenyl-p-phenylenediamine en toluene-2,5-diamine.

Kappers werken veel met kleurproducten die het stofje PPD bevatten. Een PPD allergie komt dan ook geregeld voor onder kappers, maar ook onder de klanten van kappers. Eczeem is de meest voorkomende allergische reactie bij een PPD-allergie. Op de plaats waar de huid in aanraking komt met de stof ontstaan dan jeukende, rode huidafwijkingen met pukkeltjes, schilfers of blaasjes. Bij kappers zijn het vaak de handen die deze reactie vertonen. Bij de mensen waarvan het haar wordt geverfd ontstaat deze reactie juist op de oogleden of oren. Deze kunnen hierdoor flink opzwellen.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
Naast p-phenylenediamine kunnen ook aanverwante stoffen eczeem veroorzaken en dienen daarom eveneens te worden vermeden. De para-kleurstoffen komen vooral voor in niet-uitwasbare (“permanente”) haarverven, maar kunnen ook in tijdelijke kleuringen (“spoelingen”) voorkomen.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met p-phenylenediamine?
Soms wordt het eczeem inderdaad uitsluitend veroorzaakt door contact met p-phenylenediamine. Toch kan het gebeuren dat volledige vermijding van p-phenylenediamine het eczeem niet geheel doet verdwijnen. Dat komt doordat eczeem soms meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep en sap (vis, vlees, fruit en groenten). Daarnaast hebben sommige mensen een aangeboren aanleg voor eczeem (constitutioneel eczeem). Het is dus altijd nuttig om in het geval van een allergie contact met p-phenylenediamine en aanverwante stoffen te vermijden, maar dat zal helaas niet altijd resulteren in volledige genezing van het eczeem.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
Naast p-phenylenediamine kunnen ook aanverwante stoffen eczeem veroorzaken en dienen daarom eveneens te worden vermeden. De para-kleurstoffen komen vooral voor in niet-uitwasbare (“permanente”) haarverven, maar kunnen ook in tijdelijke kleuringen (“spoelingen”) voorkomen. Een enkele keer kan allergie voor p-phenylenediamine aanleiding geven tot huidafwijkingen bij het gebruik van anti-zonnebrandmiddelen die paraverbindingen bevatten zoals PABA en afgeleiden daarvan en bij het plaatselijk gebruik van benzocaine-bevattende zalven tegen pijn en jeuk, zoals bijvoorbeeld sommige middelen tegen aambeien.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Wanneer u eenmaal een allergie hebt ontwikkeld zult u bij elk volgend contact met de stof waar u allergisch voor bent een allergische reactie krijgen. Om een reactie te voorkomen moet u dus het contact met deze verbinding en aanverwante stoffen vermijden. Helaas is het zelden mogelijk om te achterhalen of kleding, schoenen of kousen zijn geverfd met p-phenylenediamine of daaraan verwante kleurstoffen.