recensie

recensie

Tim Mathot

oktober 2014

Bij de kapper

Bij Puur gezeten, of Haarzuiver, of hoe het ook mag heten. Er is daar een nieuwe kapster. Mevrouw X noem ik haar voor het gemak maar even, want ik ben haar naam vergeten. Het begon er al mee dat ik niet direct geholpen werd. Toen ben ik buiten maar een sigaretje gaan roken. Haar hoofd naar buiten stekend: ‘Je wordt zo geholpen, hoor.’ ‘Prima, ik ben toch nog een sigaretje aan het roken.’ In gedachten. Komt ze naar buiten om een kopje koffie aan te bieden, net op het moment dat ik de sigaret uit doe. Eerste lach, samen. In de stoel: ‘Hoe wil je je kapsel hebben?’ ‘Eh, doe maar een kort bolletje.’ Ze zucht. ‘Kort, bedoel je, in een bol?’ ‘Ja precies, doe maar zoiets.’ Ik nam een slokje van mijn koffie. ‘Dus eigenlijk wil je een vierkant?’ Ik krabbelen. ‘Huh?’ Tweede lach. Dan vraagt ze wat ik doe. ‘Ik schrijf: columns, recensies, en ik ben parttime redacteur. En o ja, ik schrijf ook nog aan een boek.’ Ze glimlacht. ‘Dat zijn best veel dingen.’ Ik zucht en zeg dan: ‘Maar ik doe het graag, hoor.’ En ik lach. ‘Ik hou ervan om met tekst bezig te zijn. En beelden. En weer zucht ik. Ik hou ook van muziek, trouwens. Om de één of andere manier kan ik slecht vergeten, al ben ik wel eens wat warrig. Maar ik houd ervan, dus het zal wel goed zijn.’ We schateren nu.

‘En wat doe jij eigenlijk?’ ‘Nou, ik knip dus hier, parttime, ik schilder en daarnaast ben ik kapper van sterren.’ ‘Mooi zeg. Allemaal bekenden, zeker?’ ‘Zeker.’

‘En woon je ook in Den Haag?’ ‘Yep,’ antwoord ze. Ze knipt zowat al mijn haar af en zegt: ‘Maar ik ga ook vaak naar de portrettengalerij, van Willem de Vijfde.’ ‘O ja, die ken ik.’ ‘Daar is het lekker rustig en dan kijk ik naar de schilderijen.’ ‘Dat meen je?’ Ze lacht. ‘Echt waar. En dan, als het rustig is, en als ik lang aan het turen ben, dan doe ik inspiratie op voor mijn kapsels.’ Nu lachte ik heel hard en dacht bij mezelf: ‘Wat een geweldig idee!’ ‘Maar niemand vertellen hoor, dalijk ben ik mijn inspiratie kwijt…’

Net wanneer ik me afvraag of zij nou gek is of toch ik, pakt ze de föhn en blaast mijn laatste haartjes weg. Nee, niet kaal, gewoon kort. ‘Zo, dat is dan € 27,50’ ‘Geen geld toch, eigenlijk,’ en ik kijk naar de kassa. ‘Maar dan zal ik toch eerst op moeten staan.’ Lachend lopen we naar de kassa. Nog drie passen, en zij om de toog. Eén, twee, drie: en dan is het gepiept. O ja. Maité was er ook, al herkende ik die pas aan het einde van mijn bezoek. Haar ken ik nog van mijn studie. Bij het afscheid: ‘Dus jij doet wat met je studie tegenwoordig?’ Ik beken. ‘Ik niet, ik geef Yogales.’ ‘Mooi!’ ‘Ik heb nu geen tijd, maar laten we eens koffie doen.’ We hebben geen nummers van elkaar, maar dat hoeft ook helemaal niet. Die heeft de eigenaresse: ‘…ergens tussen de haren!’

 

Met dochter samen geweest, héél tevreden!

 

Sinds vorig jaar juni kom ik in de salon en het bevalt mij heel goed. Zeer goed advies gehad over model en haarkleur en het wordt super uitgevoerd 🙂 Zeer zeker aan te bevelen!

 

       

Het is alweer een tijd geleden dat ik met Marike kennismaakte. Ik werd 50 en vond het tijd om eens wat extra aandacht aan mijn uiterlijk te besteden. Niet dat ik tot die tijd voor schut liep, hoor, maar het was een goed moment, om een paar redenen; Mijn grote passie is zingen, jazz. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met zo af en toe een klein optreden bij een jam-sessie en zo groeide dat langzaam uit tot meer. Een kennis zei tot mijn schrik dat ik er eigenlijk veel beter zou kunnen uitzien. Leuk was het niet, maar eerlijk gezegd was ik al op zoek naar verandering, maar hoe?

Toen ben ik met Marike in contact gekomen. Toen ik voor het eerst met haar sprak, klikte het erg goed. Ik vond en vind Marike een erg hartelijk mens, en ze wil het beste voor je bereiken. Daarbij kan ze ook heel direct zijn, maar dat ben ik zelf ook en ik houd daar wel van. We zijn begonnen met een kleur- en stijladvies. Nou, er gaat een wereld voor je open, echt waar. Wat je met de juiste kleuren kunt bereiken is ongelooflijk. Het betekende wel dat ik mijn garderobe drastisch moest aanpakken, maar dat had ik er wel voor over. Zo langzamerhand krijg ik er ook handigheid in om de juiste kleuren te zien (ik gebruik nog steeds de kleurenwaaier, die heb ik altijd bij me) en ook met de stijl durf ik steeds meer.

Rond diezelfde tijd had ik besloten mijn haar niet meer chemisch te verven. Mijn haar viel uit en was niet meer in goede conditie. Dus heb ik de kleur laten uitgroeien. Ik kreeg veel positieve reacties, ook Marike vond het grijze haar erg mooi. Alleen mijn kapsel van toen, daar was ze niet over te spreken. Dus ben ik ook kappers-klant bij haar geworden en ook dat was een hele goede stap.

Het model van mijn haar is steeds iets aangepast en het zit nu geweldig. Ook heb ik er toch weer een kleur in, die Marike voor mij heeft bedacht. Geen grijs meer, zul je denken?? Nee, ik zag foto’s en filmpjes van optredens en het leek me beter om, zolang ik zing, het grijze tijdperk nog even uit te stellen. En omdat ze bij Haarzuiver met natuurlijke stoffen kleuren, is het niet slecht voor je haar. De kleur, die Marike heeft gemaakt, is echt erg mooi, heel natuurlijk en hij past ook nog bij het kleur-advies! Wat wil je nog meer.

Ik beveel Marike en Haarzuiver van harte aan. Je moet het jezelf gewoon even gunnen.

Marion Schmitz

www.marionjazz.nl